7 Харчових міфів, в які потрібно перестати вірити – Корисні статті

У кращому випадку, проходження поганому раді призводить до того, що ви без необхідності уникаєте улюбленого продукту. У гіршому – ви вибираєте більш нездоровий варіант, вважаючи, що це – кращий вибір.

Ми зосередилися на восьми міфах про “здорове харчування”, щоб внести ясність у ці питання.

Міф №1: Яєчні жовтки підвищують холестерин

На даний момент однозначно доведено, що на підвищення рівня холестерину в крові впливають переважно жири та трансжири. І хоча яйця, включаючи жовтки, містять багато холестерину, в них відносно мало насичених жирів. Вердикт полягає в тому, що яйце цілком може бути частиною здорової дієти і для більшості людей не робить значного впливу на рівень холестерину або ризик серцевих захворювань.

Міф №2: Кава зневоднює

Так, кава є сечогінним засобом, але він дуже м’який. Він може враховуватися при підрахунку щоденного споживання рідини. Дефіцит кількості рідини, що провокує зневоднення, значно більше, чим будь-хто вживає в день. Якщо ви випиваєте дві-три чашки кави в день, рівень рідини буде в нормі.

Міф № 3: Натуральний цукор відрізняється від ненатурального

цукор – це цукор. На молекулярному рівні цукор в яблуці такий же, як цукор, який ви додаєте в каву. Існує лише різниця в тому, як організм розщеплює цукор, коли він поєднується з іншими поживними речовинами, такими як клітковина і білок.

Цукор в цілісному фрукті містить клітковину і допомагає уповільнити травлення і запобігти скачки рівня цукру в крові. Це краще, чим цукор, в якому відсутні інші поживні речовини. Але, коли ви п’єте свіжовичавлений фруктовий сік, їсте варення або мед, ваше тіло реагує так само, як на звичайний цукор або цукор, що міститься в колі.

Міф № 4: Органічна їжа = здорова їжа

слово «органічний» оточує великий “ореол здоров’я”, як ніби все, що зазначено на етикетці, стає автоматично корисним. Насправді органічні закуски і раніше залишаються закусками. Вживати їх в надлишку – це не добре. Органічний шоколадний сироп залишається шоколадним сиропом. Органічне печиво, крекери, чіпси і цукерки містять таку ж кількість цукру, жиру і порожніх калорій, що і неорганічні версії.

Коли справа доходить до виробництва, вибір органічних версій продуктів, зазвичай “містять найменшу кількість пестицидів”, – хороший спосіб скоротити вплив хімічних речовин. Довіряти чи гарантії виробника в тому, що продукти безпечні для вживання, оскільки він стежить за тим, щоб залишки пестицидів залишалися нижче певної межі, щодо органічних або вирощених традиційним способом продуктів, особиста справа кожного.

Міф № 5: Салат – завжди самий здоровий варіант меню

Здавалося б, салат – здорова і “безпечна” їжа. Але, все добавки і заправка, можуть зробити кількість цукру, жиру і калорій таким же високим, як і апетитна смажена картопля, від якої ви намагаєтеся відмовитися.

  • Сливки, сир, бекон, сухарики і підсолоджені сушені фрукти – потенційно “небезпечні” інгредієнти.
  • Авокадо і горіхи, корисні в невеликих кількостях, але часто додаються в салат занадто великими порціями.

Щоб страва була максимально корисним, вибирайте салат з листової зеленню, білком (смажена курка не береться до уваги), невеликою порцією корисних жирів і заправкою на масляній основі. Рослинна олія допомагає засвоїти все жиророзчинні поживні речовини.

Міф № 6: Знежирені версії краще, чим цілісний продукт

Вживання знежирених варіантів природно жирної їжі може зробити ведмежу послугу. жир – необхідна частина здорового харчування і вони потрібні в будь-якому раціоні. Жир непоганий, він не йде прямо до стегон, щоб залишитися там назавжди. Будь-які додаткові калорії, які ви споживаєте, і які ваше тіло не може витратити, можуть бути перетворені в жирові відкладення.

Однак, жир більш калорійний. Оскільки жир багатий калоріями, менша порція їжі дає більше насичення. Це добре. Це також означає, що потрібно стежити за розміром порцій.

Коли жир видаляється з продуктів, його зазвичай заміняють цукром або сіллю, тому важливо прочитати список інгредієнтів, перш чим вибирати знежирений варіант. Зазвичай, краще все-таки з’їсти невелику порцію жирного продукту, щоб насолодитися смаком і відчути себе ситим.

Міф №7: Відмова від глютену принесе користь кожному

Безглютенові харчування не обов’язково корисно для здоров’я, якщо у вас немає целіакії або непереносимості / чутливості до глютену.

Не всі безглютенові продукти однаково корисні для здоров’я. У хлібі і випічці без глютену може використовуватися рафінована борошно з низьким вмістом поживних речовин і високим вмістом цукру.

Якщо ви підозрюєте у себе чутливість до глютену або у вас є які-небудь симптоми целіакії, зверніться до лікаря, щоб пройти спеціальне тестування. Якщо продукти з пшениці не викликають у вас погане самопочуття, відмова від них не зробить вас більш здоровим.

ВАМ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ