11 Помилок харчування, що ведуть до хвороб і ожиріння

З якого матеріалу будуєш своє житло, таким воно і буде. Те ж саме відноситься і до тіла. І як лаконічно і, в той же час абсолютно точно, висловив цю думку російський письменник В. Вересаєв:

«Людина є те, що він їсть».
Герберт Шелтон, відомий американський вчений, що пропагував систему роздільного харчування, писав про цей факт більш нещадно і емоційно:

«У тих, хто охоплений дегенеративної звичкою до обжерливості, розумовий стан починає відповідати фізіологічному, і нагадує стан лежить свині. Кожен, хто є рабом свого апетиту, будь то вегетаріанець, фрукторіанец або м’ясоїд, хто їсть більше на догоду своєму апетиту і почуттєвого насолоди, – ненажера по своїй натурі, егоїст за мотивами і свіноподобен ».

Харчування, яке веде до переїдання, надмірної ваги, до хвороб, з використанням перерахованих помилок – я називаю стратегією «Жирна свиня». Я знаю, це звучить грубувато, але точно відображає цілі і завдання харчування, заснованого не перераховані стратегічних помилках.

Основні положення стратегії «Жирна свиня», заснованих на грубих помилках харчування:

1. Орієнтація на апетит (задоволення).
2. Вживання несумісних продуктів.
3. Вживання добавок, що розпалюють апетит.
4. Вживання кухонної солі.
5. Вживання калорійних продуктів.
6. Колективне споживання їжі.
7. Робота після прийому їжі.
8. Харчування по годинах.
9. Харчування переробленими трупами тварин.
10. Розведення шлункового соку водою.
11. Свята групового обжерливості

Якщо у вас є бажання з часом стати хворою людиною, набрати вагу і скоротити своє життя, то дотримуйтеся стратегії жирної свині. Згодом ви будете і зовні, і за вчинками незначно відрізнятися від того тваринного, в честь якого названа ця стратегія.

Зустрілися Віні-Пух та П’ятачок:
– Слухай, ти вже не порося, а свиня справжня. Схуд б, чи що!

Якщо їж як свиня, то й виглядаєш як свиня.

Помилка 1. Щоденне вживання м’ясних продуктів

Відомо, що в країнах Стародавнього Сходу, засуджених до смерті людей, годували тільки вареним м’ясом. Ці люди через 20-30 днів вмирали болісною смертю від отруєння організму. М’ясо стає небезпечним продуктом харчування, якщо його починають вживати регулярно.

У повному розумінні цього слова м’ясоїдів можна вважати того, хто харчується м’ясом диких тварин. Тварину вбили, і м’ясо відразу вживають в їжу. Чи не можете його їсти сирим, приготуйте з нього якусь страву. М’ясо ж заморожене, різні ковбаси та консерви повноцінним м’ясом уже вважати не можна. Тим більше м’ясо домашніх тварин – воно отруєне антибіотиками і гормональними препаратами.

Тварини перед смертю на бойнях, розуміючи, що їх чекає СМЕРТЬ, виділяють адреналін, як би кажучи тим самим: «Ну, хочеш, спробуй мене. Я не їстівний. Навіщо тобі мене вбивати?». У м’ясі також міститься велика кількість сечової кислоти, а бактерії, що мешкають в м’ясі, ідентичні бактеріям мешкають в гної.

І вам не гидко є те, що тварина зазвичай виводить зі свого організму разом з сечею? / Ентоні Роббінс

Для гальмування дії гнильних бактерій додають різні шкідливі речовини, наприклад, оцет, кухонну сіль. М’ясо, яке зазнало зберігання – це вже неповноцінне м’ясо, це перероблені трупи тварин. Люди в основній своїй масі стали «трупоїдами». Щодня «трупоеди» з’їдають величезну кількість ковбас, окостів, біфштексів і відбивних. Багато з нас не зможуть відрубати голову курці, але платять гроші, щоб інші люди це робили.

Дійсно, купуючи м’ясо в магазині, ВИ теж вбиває, тому що оплачуєте працю найманих вбивць. Багато з тих, хто бачив страждання тварин перед смертю, або зовсім відмовилися від споживання м’яса, або різко обмежили його вживання. Одним з таких людей був граф Лев Толстой, відомий російський письменник і гуманіст. Одного разу він відвідав Тульську бійню і побачив, як із залитих кров’ю, очей бика котилися сльози.

«Коли кров перестала текти, м’ясник підняв голову бика і став знімати з неї шкуру. Бик продовжував битися. Потім інший м’ясник схопив бика за ногу, надломив її та відрізав. У животі та інших ногах ще пробігали здригання. »

Після цього випадку Толстой став переконаним вегетаріанцем:

«. якщо він серйозно і щиро шукає доброго життя, – перше, від чого буде утримуватися людина, буде завжди вживання тваринної їжі, тому що . вживання її прямо аморально, так як вимагає протилежного моральному почуттю вчинку – вбивства, і викликається тільки жадібністю, бажанням ласощі ».

Важко уявити собі людську культуру без таких видатних людей, як Піфагор, Платон, Сократ, Аристотель, Леонардо да Вінчі, Ісаак Ньютон, Вольтер, Бернард Шоу, Лев Толстой, Махатма Ганді і ін., – які були переконаними вегетаріанцями. Змогли б вони досягти такого розумового прозріння і тих же самих результатів, якби любили ласувати м’ясом вбитих тварин?

Існує міф, що ті люди, які вживають м’ясо, мають більшу фізичну силу. Однак факти спростовують це твердження. Найбільші і найсильніші тварини – вегетаріанці, наприклад, буйволи, носороги, слони, горили. За тривалістю життя вегетаріанці також займають перше місце.

Людожер скаржиться вранці дружині:

– Ох, і нічка у мене була. Те серце нило, то з’їдена старенька з голови

не виходила, то совість зуділа ..

– Казала ж я тобі, не їж на ніч інтелігентів!

Але якщо вам подобається ласувати «м’ясними продуктами», то, обмежте хоча б їх споживання. Вживайте рибу і свіже пісне м’ясо, і не частіше, чим 2-3 рази на тиждень. Як то кажуть, святе місце порожнім не буває.

Скоротивши кількість м’ясної їжі, ви будете вживати більше фруктів і овочів, менше калорійних і більш корисних. І, отже, допоможете своєму тілу в досягнення поставленої мети: стати струнким. А необхідні білки можна отримати, замінивши м’ясо горіхами, насінням, баклажанами. Так 100 г волоських горіхів рівноцінні 450 г яловичини за кількістю що містяться в них білків.

Помилка 2. Харчування по годинах
_________________________

Часто доводиться чути думку, що харчуватися необхідно по годинах. Годинник показує вісім годин – пора снідати, необхідно закласти чергову порцію їжі в бездонний шлунок, ах вже дванадцять – час обідати, рівно о 12 годині дня ви повинні сидіти за столом і споживати салат, суп, біфштекс з картоплею фрі, з’їсти тістечко і випити чашку кава. Вечеря теж строго по годинах, плюс мінус одна хвилина.

У певні години вдень люди на роботі влаштовують чаювання з тістечками, бутербродами, домашніми пиріжками. Це теж прийом їжі. Так добре відгодовувати свиней, щоб вони швидше набирали вагу. Утворюється умовний рефлекс на прийом їжі. Час стає стимулом, що запускає апетит.

Ще зовсім недавно римські воїни, здійснюючи великі переходи, і переносячи на своїх плечах важку поклажу, харчувалися фруктами, жменю сухого інжиру, гроно винограду відновлювали їх сили. Селянин вранці випивав кухоль квасу і весь день займався важкою фізичною роботою. І тільки ввечері, після заходу сонця, він брав основну їжу.

Сон у римського воїна і у селянина був міцним. Тому, що харчування було, в основному, одноразовим. Ніхто не дивився на циферблат годинника, щоб приймати їжу. Люди довіряли внутрішнім позивам організму, довіряли собі. Тепер вони собі не вірять, вони стали залежати від хвилинної стрілки годинника.

Харчуватися по годинах вигідно директору виробництва. Всі одночасно поїли, і все приступили до роботи теж одночасно. Налагоджений механізм виробництва. Так вигідно харчуватися жінці. Всіх нагодувала в певний час, вимила посуд, звільнилася. А якщо кожен буде приходити, коли йому заманеться, просити поїсти те, що йому хочеться, то життя стане дуже важким. Так зручно, так, але чи правильно так харчуватися з точки зору догляду за тілом?

Нехай у вас буде триразовим харчування, нехай навіть ви будете сідати за стіл у встановлені години, з точністю до секунди, але навіщо ви повинні їсти, якщо ви не голодні?

Помилка 3. Ситний сніданок
_______________________

Існує одна поширена вислів, що належить Адель Девіс, яке ось уже більш як півстоліття гіпнотизує дієтологів, і змушує їх говорити про користь сніданків:

«Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові».

Багато тепер переконані, що так і треба харчуватися. Дієтологи багато так вважають і підтримують цей міф. Але вони люди, і вони занурені в загальну культуру неправильного харчування і намагаються обгрунтувати твердження тим, що вдень потрібні калорії, а вночі немає. Насправді, все з точністю навпаки. Енергія, яку ви отримаєте від з’їденої їжі, повернеться вам тільки через 10-12 годин. Те, що ви з’їдаєте під час сніданку чи обіду користі вам не принесе протягом дня. А шкода очевидна. В Біблії прямо говориться (Проповідник, 0: 16):

«Горе тобі, земля, коли цар твій хлопчина, а владики їдять рано!»

Дійсно, як правителі зможуть управляти своєю державою, якщо з ранку їх шлунок наповнений і перетравлює їжу? Лінь, сонливість і хіть супроводжують процесу травлення. Що їм до злиденних співгромадян, які помирають від голоду в своїй державі? Багато людей, що стали на шлях правильного харчування, зовсім відмовилися від сніданків. Наприклад, американський дієтолог Поль Брегг, в своїй відомій книзі «Чудо голодування», пише:

«Для мене сніданок – непотрібна їжа. Організм відпочивав всю ніч, він не витрачав енергії. Чому ж людина після тривалого відпочинку повинен завантажувати собі шлунок рясним сніданком?»

Аргумент, який висувають проти основного прийому їжі ввечері: «Погано буде спати». – Неправда, відмінно буде спати, якщо ви будете правильно харчуватися. А ось, якщо ви будете порушувати закони харчування і здійснювати непрощенні помилки, то будете покарані за це жахливими сновидіннями. Основний прийом їжі – ввечері, це нормально.

Так харчувалися раніше, ще кілька століть назад. Їжа була нагородою за працю, і мудрі люди це знали завжди. Т.е. основний прийом їжі має припадати на вечір. А потім багато лягають спати після 23 години вечора, а вечерю доводиться на 19 або 20 годин. І у вас в запасі 3-4 години на основну переробку їжі в своєму шлунку і кишечнику. А П. Брегг продовжує:

«Обиватель прокидається і негайно снідає. Шлунок виявляється чільним, розум повинен слідувати за бажаннями шлунка. В результаті вироблення умовного рефлексу шлунок завжди очікує сніданку ».

Тому я пропоную вам іншу стратегію:

Сніданок віддай ворогові, обід поділи з другом, а вечерю з’їси сам!

Зі своєї практики можу сказати, що до 15-16 годин я їжу не приймаю зовсім, якщо не брати до уваги 2-3 чашки кави. Ви можете сказати, що кава теж шкідливо. І це буде правда. Однак він допомагає мені швидше включитися в роботу, що для мене теж важливо. Набагато було б гірше з’їсти яєчню з беконом і пару бутербродів, випити склянку пива і закурити сигарету.

Помилка 4. Орієнтація на задоволення
________________________________

Це вибір неправильних стратегій харчування. Наприклад, орієнтація на апетит, т.е. на задоволення. Звідси люди придумують різні способи, як отримати задоволення від їжі. Деякі будують на цьому своє життя. Всі їхні розмови про їжу. І велика частина життя йде на тішення свого шлунка. Давня прислів’я говорить, що від обжерливості померло більше чим від меча. А якщо її адаптувати до сучасності, то вона буде звучати так:

Від переїдання померло більше чим від СНІДу!

Згадаймо про існування всіляких добавок, що збуджують апетит: різні спеції, соуси, алкогольні напої. Все, що дозволяє з’їсти якомога більше, втолкан якомога більше в свій бездонний шлунок. А якщо людина вживає алкогольні напої під час прийняття їжі, то говорити про правильне харчування просто безглуздо. Нам слід бути просто чесними по відношенню до себе, і якщо ми вживаємо міцний алкогольний напій, то усвідомлювати, що завдаємо шкоди в даний момент свого організму, і не обманювати себе.

– Їжа – сама несправедлива річ на світі, – скаржиться одна дама своїй подрузі.

– Чому ж?
– Тому що шматок пирога я тримаю в роті максимально дві хвилини, в шлунку – три-чотири години, зате на стегнах він тримається жахливо довго!

Найпоширеніший тост, який вимовляється за столом, це про здоров’я: «За ваше здоров’я!». Вимовляється він автоматично і шаблонно.

– Але це ж верх лицемірства! Пропонувати випити отруйну рідину за здоров’я, яка отруює і руйнує клітини тіла, вбиває тисячі нейронів головного мозку і руйнує здоров’я. Тоді вже правильно буде підняти чарку з горілкою і сказати: «Давайте вип’ємо, щоб скоріше померти!». Принаймні, такий тост більш відповідає істині.

Скорочуючи трапези, ви продовжуєте своє життя.

Помилка 5. Вживання кухонної солі
___________________________________

Тепер про солоної їжі. Сіль, дійсно, може бути корисна організму іноді в невеликих кількостях, там містяться натрій і хлор, корисні елементи для тіла. Добова потреба солі, на думку відомого американського дієтолога П. Брегга, лежить в межах 0,5-1 г на добу.

Ця потреба в чому залежить від споживаної їжі, і м’ясоїди потрібно солі більше, чим вегетаріанцям. Звичайно, нам потрібна не сама кухонна сіль, а хімічні елементи, що містяться в ній: натрій і хлор. Натрій міститься в буряку, морській капусті, моркві, картоплі та інших продуктах природного походження. Що стосується хлору, то досить відкрити водопровідний кран ..

Якщо ми розглянемо окремі продукти, то в них вже міститься кухонна сіль, і спеціально солити їжу немає необхідності. Ось і виходить, що сучасна людина вживає в 20-40 разів більше солі, чим йому необхідно за нормою, яку визначили вчені. Щоб нейтралізувати сіль, зменшити її руйнівний вплив на організм, останній затримує рідину, розчиняючи її на мембранному рівні. А що таке сіль, найкраще можна зрозуміти, якщо посипати свіжу ранку на пальці сіллю. А яке ниркам виводити сіль з організму? Відомо, що сіль є однією з основних причин розвитку гіпертонії.

Деякі закричить і приведуть аргумент: «Але як же без солі. Тварини і ті ходять на солончаки ». І вважають, що сказали, що щось дуже розумне. А насправді? – Так, тварини ходять на солончаки, але вони лижуть не тільки кухонну сіль і роблять це кілька разів на рік, і в цей момент вони не вживають іншої їжі.

Купіть собі пачку солі і лижіть її два рази на рік, а в решту часу вживайте їжу несолону.

Їжа без солі не тільки корисніше, але і смачніше, так як має смак справжнього продукту. Звикнути легко, набагато легше, чим багато хто думає. Особливо, якщо перед цим пару днів поголодувати, то перехід можливий відразу. З особистого досвіду можу сказати, що адаптація до їжі без солі завершилася за три дні, з них два дня я голодував. Мене, свого часу, дуже здивувало, що багато продуктів мають власний смак, про який я раніше навіть не здогадувався, т.до. сіль перебивала його. Салати, каші, яєчня – мають натуральний і приємніший смак.

Тільки за рахунок відмови від солоної дієти, ви зможете позбутися від зайвої рідини в організмі, і зменшити вагу свого тіла на кілька кілограм.

Деяка їжа виявиться не такою смачною, так як сіль та інші спеції маскували її огидний смак. Тим краще, ви можете тепер харчуватися більш здоровою їжею.

Помилка 6. Вживання висококалорійної їжі
________________________________________________

Існують різні погляди на добову норму калорій в залежності від виконуваної роботи, віку, статі, вашого вихідного ваги. Єдиної думки тут не існує. Російський лікар Галина Шаталова, протягом багатьох років проводила дослідження зі спортсменами, переконливо показала, що при правильному харчуванні, добова норма не перевищує 1200 калорій, навіть якщо ви займаєтеся важкою фізичною працею, а при ідеально правильному харчування досить 250-450 калорій. Ці числа значно відрізняються від тих, що наводять інші автори.

Більшість дієтологів називають вищі норми калорійності, так що якщо проголосувати, то ви отримаєте тільки те, що вважає більшість. Свого часу астроном Джордано Бруно поплатився за свою думку життям, т.до. він посмів стверджувати, що земля обертається навколо сонця. Зараз ми знаємо, що він мав рацію. Згадаймо, як більшість в парламенті тупотіти ногами і улюлюкають, коли виступав академік Андрій Сахаров, а зараз багато хто усвідомив його правоту.

Голосуванням можна обирати президентів, але це не кращий спосіб осягати істину.

Якщо спробувати знайти магічну формулу, що дозволяє обчислити кількість калорій, яке ви спалюєте за добу, то вона може бути такою:

Де N – кількість калорій, P – вага тіла, k – коефіцієнт вашої фізичної активності і він може лежати в межах від 10 до 30. Якщо ви ведете сидячий спосіб життя, то k = 10, а якщо ви спортсмен і кожен день пробігаєте 10-15 кілометрів, то k = 30. Як визначити цей коефіцієнт індивідуально? Очевидно, що точно зробити це неможливо через велику невизначеність в оцінці власної активності. Формула відображає концептуальний погляд і думка автора, який не претендує на абсолютну істину. Проте, грубо і дуже суб’єктивно ви можете цей коефіцієнт для себе визначити.

Основні продукти викликають швидке накопичення калорій, це свинина, вуглеводи і жири. У деяких жінок існує сильна залежність до кондитерських виробів, до шоколадним цукеркам, до торту, до тістечком. Іноді такі жінки звертаються за психотерапевтичної допомогою, щоб послабити цю залежність.

Для порівняння одна плитка шоколаду (100 грам) містить 560 ккал. Цієї енергії, що ви отримуєте, з’їдаючи плитку шоколаду, вистачить на 3 години швидких танців, або 6 годин безперервних поцілунків в сексуальних іграх.

Жири легко засвоюються організмом, і їх надлишок відкладається у вигляді жирових накопичень.

Сало до сала. Сало, ви його можете сміливо пришивати нитками до стегон.

Необхідна кількість для організму жирів міститься в споживаних продуктах харчування, а, в разі необхідності, організм може їх самостійно синтезувати з вуглеводів і білків. Таким чином, в чистому вигляді жири можна взагалі не споживати. Необхідність їх включення в раціон харчування академік Микола Амосов називає міфом.

Дві дуже товсті жінки приїхали з глибинки до психотерапевта Кашпіровського. з надією, що він дасть установку на розсмоктування зайвого жиру. Після довгих поневірянь вони потрапили до нього на прийом.

– Що вам треба? – не повертаючи голови в їхній бік, грубо запитав Кашпіровський?

– Ми хочемо схуднути, – жалібно пробелькотів вони.

– жере як свині … капусту треба їсти! Ідіть звідси! – і виставив жінок за двері.

Жінки образилися і пішли зі сльозами на очах. Повернулися додому, а апетит у них. тільки на капусту. І стали швидко худнути.

Помилка 7. Колективний прийом їжі
________________________________

Є такі культури, де справити нужду публічно вважається цілком пристойним актом. Однак прийом їжі у них суто індивідуальний. Ви завдасте людині образу, якщо будете підглядати за тим, як він приймає їжу. Це прирівнюється до злочину. У цій традиції більше розумності, чим в культурі європейських країн.

Ваше тіло індивідуально, його потреби індивідуальні, прийом їжі теж повинен бути індивідуальний. Насправді люди вживають їжу колективно. Зрозуміло, що так зручно кухареві, господині, директору фірми, – але чи правильно так харчуватися? Чому ви повинні їсти тоді, коли їдять все? Чому ви повинні їсти те, що споживають все, і в такій же кількості?

Але ж так харчуються в санаторіях, на турбазах, будинках відпочинку, лікарнях, в’язницях, дитячих будинках, в армії, в сім’ях. Хіба водії автомобілів збираються разом, щоб заправити своїх сталевих коней бензином? Хіба вони витримують цей режим по годинах? Ні, вони керуються показаннями приладів власного автомобіля і заправляють свій бензобак індивідуально, тоді, коли з’являється потреба.

Прийом їжі – повинен бути індивідуальним!

Помилка 8. Працювати після прийому їжі
___________________________________

У більшості людей основний прийом їжі припадає на обід. Обід буває щільним. Після обідньої перерви службовці приступають до роботи. Кішка поїла і йде відпочивати, службовці йдуть працювати. Перетравлення їжі серйозна робота, і для цього повинні бути створені відповідні умови: концентрація уваги на перетравленні їжі, на відчуттях походять із шлунка, спокій. Якщо ви поїли, то вам буде погано працюватиметься, мозок погано включається в роботу. І в іншу сторону теж буде справедливо: їжа буде погано перетравлюватися, можна сказати, як попало, якщо ви будете виконувати іншу, серйозну роботу.

Був поставлений експеримент на двох собак, яких погодували м’ясом. Одну з собак залишили спати на соломі, іншу взяли на полювання. Ця собака бігала по лісу і ганялася за зайцями. Через чотири години собак приспали і розкрили шлунки. Та собака, що залишилася спати на соломі, – у неї шлунок був порожній, м’ясо повністю переварити. А в іншої собаки м’ясо виявилося в шлунку абсолютно не перетравленим, їй було ніколи перетравлювати м’ясо, т.до. вона виконувала іншу роботу.

Перетравлювання їжі – серйозна робота, і необхідно створити умови для її засвоєння.

З іншого боку, на ситий шлунок і працюється погано. Погано працює мозок, важко на чомусь зосередитися, хилить до сну. Якщо у вас серйозна розумова робота, то краще за все її виконувати на порожній шлунок.

Помилка 9. Вживання несумісних продуктів
____________________________________________

Цю помилку ми вже обговорювали, коли познайомилися з «правилом каструльки». Більшість людей, які страждають надмірною вагою, примудряються за один прийом їжі стільки вжити різних продуктів, що ця загальна суміш стає важкоперетравлюваної. А шлунок тільки один. Як він повинен переробляти те, що несумісне? Це можливо тому, що люди просто забувають справжню мету харчування, замінили її іншою метою: отримання задоволення.

Розподіл страв на закуски, перші, другі та десерт само по собі не є крамольним, але вживання їх відразу за один прийом їжі, створюючи жахливу суміш продуктів в шлунку, розумним і правильним назвати, звичайно, не можна. Рознесіть ці ж самі продукти за часом, і це буде зовсім інша стратегія харчування. Кішка не буде чревоугоднічать, запиваючи з’їдену мишку молоком. Вона буде вживати щось одне. Але це мудре тварина, на відміну від людини.

Спроба виправдатися, що все ж так харчуються, так само неспроможна. Ви ж збираєтеся вирішити НЕ загальну проблему надмірної ваги і здоров’я, а свою власну.

Хіба ваш шлунок – це помийницю?

Помилка 10. Розбавляти шлунковий сік водою
________________________________________

Більшість відразу після їжі п’ють чай або каву. Навіщо? Добре це чи погано? Сюди ж можна віднести і звичку запивати їжу чаєм, лимонадом. Тобто, гасити багаття переробки їжі водою, щоб він тлів, а не горів. Якщо шлунковий сік розбавити водою, то ви завдаєте шкоди своєму організму. Ви порушите концентрацію шлункового соку, а, отже, сповільніть швидкість обробки їжі в шлунку. Їжа починає залежуватися в шлунку, розкладатися, утворюються токсини, вони отруюють організм.

Після прийняття їжі пити чай або воду рекомендується не раніше чим через півгодини. При цьому можна враховувати, що м’ясо перетравлюється в шлунку – 4 години, вуглеводна їжа – 2 години, фрукти – 30 хвилин.

Пити воду до їжі – правильно,
відразу після їжі – помилка.

Помилка 11. Влаштовувати свята обжерливості
_______________________________________

Йдеться про великі застіллях, коли стіл ломиться не тільки від достатку екзотичних салатів, калорійних других страв, спокусливого десерту, а й від алкогольних напоїв. Це справжні свята колективного споживання різноманітної їжі, свята обжерливості.

Один ненажера в гостях об’ївся і захворів.
– Навіщо ж ти так багато їв. Жалості у тебе немає, – зауважила йому дружина.

– А чого жаліти, адже їжа була чужа, – виправдовується ненажера.

– Їжа, звичайно, чужа. Але шлунок-то твій! Ось його і треба жаліти!

І тут безглуздо говорити про правильне харчування. Це просто безумство, коли так починають знущатися над своїм тілом. Приводів для такого застілля багато: новий рік, різдво, дні народження, ювілеї, підвищення по службі, відпустка, гості. Таке знущання над тілом, за силою впливу, можна порівняти з тайфуном. Організм кілька днів потім відновлюється з силами, звільняючись від шкідливих впливів. поет Ф. Аттар дає нам таку пораду:

«Ти багато не з’їдай в один присід, зайва їжа тебе ж з’їсть».

Стародавні римляни і греки, влаштовуючи свята і підлягає просиджуючи за святковим столом, періодично брали блювотний засіб, щоб звільнити шлунок. Вони теж їли з метою отримати задоволення від їжі, але не збиралися її перетравлювати, так як усвідомлювали ту шкоду, якої завдають своєму організму.

ВАМ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ